2011. július 25., hétfő

Múzeum látogatás

Bergen nem a múzeumairól híres. Így mi is csak pár hete kezdtünk el utánajárni a bergeni múzeumoknak. Természetesen rengeteg semmitmondó múzeum van itt is, horribilis összegű belépőkkel. Azonban találtunk három múzeumot, ahova diákként ingyenesen bebocsátást nyerhetünk, így ezt a három múzeumot vettük célba (Maritime, Cultural History,  Natural History). Borongós, esős hétvégéink így teltek hát, múzeumokba járva.
Elsőként az amolyan népművészeti múzeumba tértünk be. A tárlatok a viking korral kezdődtek. Nyilvánvalóan nem Bergenben találhatóak a legnagyobb, legértékesebb viking leletek. De így is érdekes adatokkal gazdagodhat az ember főként a viking nők teendőiről. Emellett jó néhány női, férfi ékszer, fegyver és lószerszám van kiállítva. A viking korszakot taglaló tárlatot a középkori templomokra fókuszáló rész követ.
Rengeteg gyönyörű fából faragott templomkapu, oltár, boltozat fogadott minket. Egy sajátos skandináv  - feltehetően - rénszarvas szőrből készült papi reverenda, régi faoltárok színesítik a templomi kiállítást. Persze a kihagyhatatlan egyiptomi kiállítás is megtalálható a bergeni Cultural
History Museumban. Mégis a legszebb és számunkra legérdekesebb rész a norvég népművészeti tárlat volt. Faragott tálak, evőeszközök, ládák, szekrények, ivócsanakok, régi hegedűk mellett, népviseletbe öltöztetett babák és ékszerek kötötték le figyelmünket. Egy terem szolgál a múzeum atyjának, Wilhelm Frimann Koren Christie életének bemutatására. Az úriember egy igen híres, és jeles norvég, aki amellett, hogy 1825-ben megalapította Bergen két nagy múzeumát, a norvég alkotmány szövegezője is. A múzeum egy másik részében, berendezett lakrészeket találhatunk, hihetetlen szép bútorokkal, amelyek természetesen nem norvég, sőt még csak nem is svéd remek művek, hanem főként észak-német mesterek munkái. 

Elmondhatom, hogy pozitívan csalódtunk első múzeum látogatásunk során. Utunk ezt követően a tengerészeti múzeumba vitt. A kiállított tárgyak nem meglepően hajók, ladikok, és egyéb hajós felszerelések voltak. A kiállítás itt is a vikingekkel kezdődött. A híres Statsraad Lehmkuhl belsejébe is benézhetünk, de miután már volt szerencsénk ez eredetin utazni, nem volt akkora élmény számunkra. Egy nagy hajós, tengerész típusú embernek nyilván izgalmasnak bizonyulna a kiállítás.


Unatkozni mi sem unatkoztunk ugyan, de a huszadik hajómodell után már nem annyira kötött le minket a látvány, ennek ellenére "feltaláltuk magunkat".


 Utolsó állomásunk a természettudományi múzeum volt. A múzeum épülete mögött kis botanikus kert húzódik, a múzeum három emeletén találhatóak a kiállított tárgyak. Kristályok és egyéb fosszíliák, majd kitömött állatok egész sora fogadja a látogatót. A legizgalmasabb terem, a bálna terem éppen felújítás alatt áll, így csak a nagy kolonizációs túra útvonalak és régi felvételek maradnak. Amolyan norvég húzásnak könyveltük el a belépőket is, ugyanis nem rendes belépőt adnak, hanem egy kinyomtatott matricát, amit rajtunk kívül mindenki a kis testére ragaszt. Na de, nem illene már ezen se meglepődni, az összekötött óvodások után...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése