2011. február 13., vasárnap

A munkakeresés és a vajdasági körte

Az volt a terv, hogy Norvégiába érve rögtön munkát vállalunk, így a norvég fizetéssel kibírjuk a norvég árszínvonalat, talán még haza is viszünk... Hát, erről a norvégok máshogy gondolták. Elvileg ebben az országban a legjobb a munkaügyi szolgálat. Elvileg. Gyakorlatilag a munkaügyi központ nem tesz érted semmit, van egy honlapjuk (ami nem sok mindenre jó),  aztán csókolom. Ha munkát akarsz, járod a várost a CV-kkel és talán lesz valami. Mivel itt a turistaszezonban, vagyis áprilisban indul az élet, elég elkeserítő volt az első két hét. Mivel nem tudunk norvégul, a takarításon és mosogatáson kívül nem igazán állnak szóba velünk. Ez persze nem meglepő, nem akartam én a Statoil vezérigazgatója lenni, de még a takarításhoz is húzzák a szájukat, hogy csak angolul beszélünk. Persze így a mérnökdiplomám is sokat ér.
Már komolyan kezdtünk aggódni a februári számlák miatt, amikor megsegített minket a JóIsten. Meg a pálinka. A kollégiumban péntekenként buli van (milyen meglepő). Eddig nem mentünk le, de elhatároztuk hogy legalább egy ötpercre lenézünk, csakhogy lássák az arcunkat. Végülis reggel hét körül keveredtünk haza, de nem ez a lényeg (majd azért erről is lesz egyszer szó). Sikerült összeismerkedni a klubb vezetőjével. Illetve őt összeismertetni a vajdasági körtepálinkával. Eme ismertség olyan jól sikerült, hogy ő elhagyta minden értéktárgyát hazafelé a taxiban, én viszont kaptam egy takarítói részmunkát a klubban... (később meglett mindene, de azóta is örül, hogy már nincs több pálinkánk). Nem sok a munka, de épp elég a számlák kifizetésére, meg hogy áprilisig életben maradjunk. Az evésről lassan leszokunk, ebben segít minket a 150 Ft-os tojás (neeem, nem a házi, a legolcsóbb kerül ennyibe), meg a pénztelenség. Mindenesetre, azt hiszem feltalálom a norvég diétát.
Szóval aki tud munkát Bergenben egy vállalkozó kedvű és legkevésbé sem válogatós fiatal vegyészmérnöknek, az kérem ne fogja vissza magát.Sajnos a "kapcsolati tőkénk" elfogyott az ominózus este, pedig kiszámoltam, hogy ha fél liter=félállás, akkor 1 liter=egész állás. Úgyhogy a nyereményjátékban a pálinkáért plusz pont jár. (Azért plusz 10, ha kitalálja valaki, hogy hogy lehet egy borítékba, a levél mellé pálinkát csúsztatni.)
A munka által új szögek nyíltak a norvégokra való rálátásunkban. Érdekes népek ezek. De erről egy másik alkalommal...


Vegard, a megmentőnk. A jobb alsó sarokban az ő elveszejtője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése