2011. február 2., szerda

Fantoft Studentboliger I.

Térjünk át az épületkomplexumra magára, és részépületeire. Kezdjük talán egy kis összehasonlítással - persze, tudjuk csúnya dolog ez az összehasonlítgatás, de segít. Tehát amikor először megpillantottuk a Fantoft Studentbiloger kollégiumot, a budapesti Havanna lakótelep jutott az eszünkbe, és talán nem is csoda.
Fantoft és a Havanna lakótelep 

Első ránézésre valljuk be nincs sok különbség. A panelház (röviden panel) előregyártott vasbeton elemekből készült lakótömb. A volt keleti blokk államaiban a legelterjedtebb, de a Föld számos országában próbálták a 20.század nagy világháborúi után kialakult lakáshiányt ezzel a viszonylag gyors és olcsó építési technológiával csökkenteni. Itt álljunk meg egy pillanatra, hogy is van ez? Nyilvánvaló, hogy Norvégia sosem tartozott a keleti blokk országai közé. Annak ellenére, hogy a  németek 1940. április 9-én megtámadták Norvégiát, és egészen 1945. június 7-ig, - amikor is az angol flotta bevonult, és  Haakon király is visszatért -  megszállás alatt tartották. A németek a háború alatt Norvégia GDP-jének mintegy 40 %-át használták fel saját katonai céljaikra, és a veszteségekhez hozzá kell még számítanunk a háború okozta pusztításokat is, melyek igen jelentősek voltak különösen Finnmarkban. A visszavonuló német csapatok a felperzselt föld taktikáját alkalmazták, hatalmas területeket sikerült így teljesen romba dönteniük.Összesen 10 262 norvég vesztette életét a háborúban vagy fogságban. Mintegy 40 000-re tehető a fogva tartottak száma. A II. világháború borzalmai Norvégiát is sújtották, ha nem is olyan léptékben, mint más európai államokat. Mindazonáltal ezen építési stílus megléte megdöbbentő, vagy inkább annak minősége. Az épületeket 1300 diák befogadására 1969-1972 között építették, Jørgen Djurhus és Erik Fersum tervei alapján. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk azóta vagyis mintegy 40 éve nem újították fel. A főként cserediákok által lakott épület A,B,C,D,E,F,G és H blokkból áll, amelyek 8 illetve 18 emeletesek. A liftek "ápoltsága" igencsak hasonlít a magyar kollégiumokéhoz.
 Liftajtó a H blokkban

A lakások diákok, párok, és családok számára lettek kialakítva. Egy félig hivatalos információ szerint az itt lakók 50%-a norvég diák. A lakások egy részéhez közös konyha tartozik, míg a nagyobb lakások saját konyhával büszkélkedhetnek (ezekről képet már közöltünk). Mindenkinek van egy kis postafiókja, egy viszonylag takaros épületben.

A postboks-ok


Az itt lakók többsége biciklivel jár, habár a cangák állapota elég siralmas, érdemes megjegyezni, hogy itt senki nem viszi el a bringát ha nincs kikötve.


A blokk bejáratánál lévő biciklisorok

Folytatjuk...

1 megjegyzés: