2011. augusztus 4., csütörtök

Bergen templomai

Csabinak a téma "kedvelőjének" ! 

Bergen korántsem szép katedrálisairól és bazilikáiról híres. Norvégiában különlegesnek csupán a fa-vagy dongatemplomok számítanak. A lakosság 79%-a az evangélikus Norvég Egyházhoz tartozik, így nem csoda, hogy nem igen találni igazán szép templomokat. 1537-ben vezették be a protestantizmust, és a régi katolikus templomok hamar sivárrá váltak. Bergenben csupán egy katolikus templom található, ahol több nyelven tartanak misét, mivel rengeteg lengyel bevándorló van a lengyel nyelvű misék a legzsúfoltabbak, melyekkel csak a filippínó misék vetekedhetnek.

Szent Pál templom

Számtalan imaház van a városban, de általában nehéz felismerni őket, de persze sok "modern" templom is szépíti a várost. Mint a képen látható Sletten-i templom, imaház, ahogy tetszik.


Se télen, se tavasszal nem jártunk sikerrel, amikor szerettünk volna bejutni a templomokba, most hogy beköszöntött a turista szezon a legtöbb templom nyitva áll a látogatók előtt. Így pár napja egy kórus koncert kapcsán beléphettünk az egyik legrégebbi (1150 körül épült) bergeni épületbe a Domkirkébe. Nem meglepő, hogy ez a templom is többször leégett. 


A Domkirkénél is régebbi templom a Saint Mary's Church, ami egyben a legrégebbi fennmaradt bergeni épület is. 1130 és 1180 között épület, román és gótikus stílusban. A Szent Mária templom egyike a 12 templomnak és 3 monostornak, amit Olav Kyrre uralkodása alatt építettek. A templom jelenleg zárva tart, mert felújítják. A templom két tornyú, és három hajóból áll.

 Így nézne ki, de most csak nagy ponyvákat látni

Az egyetemi negyed közepén található az egy tornyú, vörös téglás Szent János templom. Bergen legnagyobb temploma, a XIX. században építették gótikus stílusban. H. L. Mohr freskói díszítik a templom mennyezetét.


A Strandsgaten-en közeledve az Akváriumhoz találhatjuk a Nykirken-t. A neve egyszerűen új templomot jelent, ami becsapós ugyanis a templom 1621-ben épült, igaz ezt követően számtalanszor leégett, és újjáépült. 1944. április 20-án egy német Voorbode nevű hajó teljesen szétlőtte a városrészt, ahol a templom állt. Így ma már csak az újjáépített templom látható.


A halpiac mögött található a Korskiren nevezetű templom. A név kereszttemplomot takar, ami nem a templom alakjára utal, csupán arra, hogy ez az egyetlen templom Bergenben, ahol igazi (ereklye) kereszt található. A templom a XVIII. század elején épült, azóta kicsit kibővítették.


A Nygårdsgaten-en sétálva érkezünk el a Sankt Jacobs kirkéhez, ami a 1921-ben készült el. A templomról nem sikerült semmi közelebbit kiderítenem, se norvég, se angol nyelvű forrásokból.


A Park of Nation-ön túl fekszik a Storetveit Sokn Kirke. A templom a XX. század első felében épült, annak ellenére, hogy erősen román hatású épület. A templom, akárcsak a Fantoft Stavekirke áldozatul esett a sátánista, black metal templomégetéseknek. Igaz olyan komoly károkat nem szenvedett az épület, mint a dongatemplom. 



Ezzel véget is ért a bergeni templomok felfedezése. Nem mondhatni, hogy szorosan kapcsolódna az eddigiekhez, de mégis itt írnék róla. Sokan érdeklődnek, hogy itt Bergenben változott-e valami az oslói merénylet után. A norvégokon itt Bergenben nem sok minden látszik, és csupán a félárbocra eresztett zászlók utalnak, utaltak az eseményekre. Míg a magyar sajtó talán még most is viszonylag sokat foglalkozik az üggyel, itt csak elvétve látni olyan újságot, mely Brevikről írna. De persze Bergenben is gyűlnek a virágok, üzenetek.

A bergeni kék kőnél elhelyezett rengeteg gyertya


A képeket nézegetve felfedeztem még egy templomot, amiről képet is csináltam. Íme a Birkeland Sokn.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése