2011. május 10., kedd

International culture day

Az ISU által került megrendezésre szombaton az International Cultural Day nevezetű esemény. A rendezvény célja az volt, hogy a nemzetközi diákok megismerhessék a különböző országok kultúráját, ételeit. A résztvevő csoportok megszervezése nem volt annyira egyszerű. Meglepő módon a rengeteg francia, olasz, és spanyol diák ellenére egyik ország se képviseltette magát a rendezvényén. Habár a résztvevők inspirálása végett még nyeremény is meg lett hirdetve a legjobb csapatoknak.
A résztvevők: Görögország, Kanada, Magyarország, Szlovákia, Norvégia, Japán, Grúzia, Kína, Csehország.
A görögök nem okoztak nagy meglepetést, finom, görögös ételeket hoztak.


A kanadaiak a szokásos pancake-et sütötték juharsziruppal (legalábbis a többit jótékonyan nem említenénk).


Szlovákia igényesen oldotta meg a feladatot, sok finom ételt főztek, nekünk nagy meglepetések nem voltak, szinte mindent ismertünk, csak magyar néven. Azért a szlovák útikönyv "Várak és kastélyok - a dicső múlt tanúi" című fejezetén derültünk egy sort.


A norvég stand a legendás igényességük szellemében két lábos leves és néhány műanyagpohár volt. A levesek érdekessége, hogy az egyik egy egész jó zöldséges húsleves volt, a másik pedig valami félúton az albán importból visszamaradt zellerlé és a rénszarvaspisi között.


A japánok meglepő módon szusit csináltak, aki szereti jó az annak. Meg néhány azonosíthatatlan valamit, amik egy tisztességes gasztrotriphez méltóan részben kellemesen furcsák, részben egyáltalán nem kellemesen furcsák voltak.

Grúzia kitett magáért, szép és finom dolgok voltak az asztalon, de azért érzékenyebb gyomrúaknak csak óvatosan. Fitnesznorbi a látványtól agyérgörcsöt kapott volna. Elég annyi, hogy ettünk pár falat ZSÍRT. De amúgy finom volt.


Kína produkcióját kimondottan vártuk, hogy olyan e mint a "kínai". Hasonló, de azért kicsit más. Mindenesetre nagyon finom volt. Kivéve az üdítőjüket, amit nehezen tudnék bármihez is hasonlítani. Talán a cukrostejbe fulladt gumicukros földigiliszta áll hozzá legközelebb. Ugyanaz lett a sorsa mint a kettes számú norvég levesnek... De a többi tényleg jó volt.



A csehek kedvesen és egyszerűen oldották meg a kérdést, némi sütivel, sajttal és szalámival (amit később úgy hoztak oda nekünk kóstolni, hogy ugye mi vagyunk a szakértők és mit szólunk hozzá). Az ételek jók voltak a csehek meg kedvesek.


Mi pörkölt/galuska/ubisali+palacsinta+krumplilángos(cicege)+szalámi/kolbász/szalonna/zsíroskenyér összeállítással versenyeztünk. Egy kis folklóhműsoht is csináltunk egy kis powerpointos bemutatóval fűszerezve.



És hát jól sikerült. Ennyire:

A fődíj

Lehet, hogy a pálinka is segített, habár a pálinkázás az elsöprő győzelem ünneplésének része volt csupán. 


A szlovákok a megérdemelt második helyen, míg a japánok a harmadikon végeztek. A végén egyik szlovák "riválisunk" odajött és megjegyezte, hogy nekünk ebből kéne megélnünk! A rendezvény után az Erasmusosok facebookos oldalán olvashattuk ezt: ' on behalf of the ISU Bergen, I'd like to thank all who came to the event, we hope that you had a pleasent time together :) egy "látogató" : Now I want to go to Hungaria :) '

1 megjegyzés: