2011. május 23., hétfő

Grossherzog Friedrich August alias Statsraad Lehmkuhl

Vasárnap a világ legnagyobb háromárbocos vitorlásán utazhattunk (a hajótest hossza mintegy 85 méter). A vitorlást 1914-ben építették, habár azóta jelentősen átalakították. A bárka a norvég tengerészeti flotta tagja.

A "csöpp, kis ladik" mögöttem

A hajókázást az Utdanning i Bergen szervezte meg, hivatalosan csak diákoknak... A hétórás kiruccanás során nem sikerült ugyan megpillantanunk a nyílt tengert, de mégis szép részeken haladtunk át. Az első pár órában felhős, néhol napsütéses idő volt, majd teljesen beborult és az esőfelhők is megérkeztek, így a túra második felétől inkább a fedélközben tartózkodtunk. Nem volt vicces félórát kint állni a jégesőben, kemény ellenszélben, de ez is hozzátartozik a kalóz/tengerész életérzéshez. A rengeteg szirt és sziget látványa azonban nem mindenkit nyűgözött le, és kivételesen nem mi voltunk az elégedetlenek, hanem egyik német ismerősünk.

 








Az esős idő ellensúlyozásaként a fedélközben egy "skandinávia-hírű" standup-comedy-s ürge boldogította a népet. A túra kicsit több mint felén túl, olyan információkat kaptunk, hogy nemsokára felhúzzák a vitorlákat, tudniillik addig motorral mentünk. A nagy esemény azonban egy azaz egy darab vitorla kibontását jelentette.

Az, az egy darab vitorla
A vitorla kibontásánál sokkal nagyobb élmény volt a vitorla felhúzása, ami igazi kalózkapitányos érzés volt.
"Húzzátok fel a tatvitorlát!"

A zimankó, és szélvihar ellenére igen jól éreztük magunkat, habár hét óra után igen jól esett a forró zuhany.



Kikötés a Bryggen-nél




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése