2011. május 17., kedd

Grunnlovsdag

Május 17-e a norvégok nemzeti ünnepe. Ebből az alkalomból egész nap ünnepség van a városban, ami olyan, mintha nálunk egy napon lenne március 15 és május 1. A norvégok ezen a napon szinte kivétel nélkül kiöltöznek (többségében népviseletbe) és kimennek az utcákra, ahol felvonulás van. Hogy ki vonul fel? Mindenki.



Bármilyen közösség képviseltetheti - és képviseli is - magát a felvonuláson. Vannak iskolák, tűzoltóőrsök, sportegyesületek, nemzetiségek, tánccsoportok és bármilyen más közösség, ami be tud állni egy sorba. A felvonulók jó része valamilyen népviseletben vagy katonai viseletben, dobszóra vonul, de lehet látni a skótdudától a tevejelmezig mindent.


Az utcák nagyjából egy tisztességes falusi "bucsu" hangulatát árasztják: sok ember, körhinta, céllövölde és elborzasztó mennyiségű műanyag-gagyi árus.



Az egész esemény hangulata (a változékony idő ellenére is) igen kellemes volt. Kellemes volt a sok népviseletbe öltözött, mosolygós embert látni, csak azt nem tudjuk, eddig hol bujkáltak. Reméljük nem kell a következő május 17-ig várni, hogy vidám embereket lássunk.







A mai norvég valóság egy érdekes szelete, hogy mind a felvonulók, mind a bámészkodók közt szép számmal akadtak norvég népviseletbe bújt néger, ázsiai és arab gyerekek, felnőttek. Ezzel, a vurstlival és a katonás rendben menetelő, tengerészruhás ifjúságot követő bazinagy plüsstevét követő hagyományőrzőket követő pompom-lányokkal valami egészen különös multikulti hangulata lett az eseménynek. Színfolt még a "Russ"-nak nevezett végzősök felvonulása. Ez olyasmi, mint nálunk a szalagavató, csak nekik nem csinos kis szalagok, hanem egy russ-tikus csúnya, piros kantárosnadrág jutott.


Mindenesetre, ha minden nap ilyenek lennének, talán még szeretnénk is a norvégokat...






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése