2011. március 15., kedd

Étkezési szokásainkról

   Azzal mindenki tisztában van, hogy egynéhány élelmiszer kivételével itt minden jóval drágább, mint odahaza.
De azt nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a fejlett jóléti világban is ugyanazzal a selejtes élelmiszerrel tömik a népet és nem a gyorséttermekre gondolok. Tudom, tudom a globalizáció... Egy több mint 10 éve itt élő barátunk mesélte, hogy volt valamiféle halvány próbálkozás pár éve arra nézvést, hogy friss, bio, akár még olcsóbban hozzá is férhető élelmiszert árusító üzletek nyíljanak,de a norvégok érdektelensége folytán az elgondolás hamvába halt. Azt hiszem ezek után nem meglepő, hogy Bergenben hozzávetőleg 6-7 üzletlánc működik, és mindegyikben ugyanazon termékekkel találkozhatunk. Az áruk minősége kapcsán elég megemlítenem a "tesco-gazdaságos" kulcsszót és többet nem is kell mondjak. A Rema 1000 nevezetű üzletlánc "tescós" termékcsoportja a Landlord névre hallgat, a Rimi üzletlánc a First price-ra esküszik, míg a Meny az Euroshopper hazája. Ezt a hármat csupán azért emeltem ki, mert mi főként ezen üzleteket látogatjuk.

 Egy nagy bevásárlás eredménye, mintegy 155 NOK értékben

    Természetesen mivel még nem dúskálunk a munka lehetőségekben, ezért egy dolgon tudunk spórolni, és ez az élelmiszer. A hetek során profik lettünk az akciók, árleszállítások, és koronás különbségek felfedezésében és kiaknázásában. Az első héten még mit sem sejtve a ránk váró "borzalmakról', nyugodt szívvel vásároltunk a halpiacon. Így az első héten friss halból és kagylóból készítettünk vacsorát. Persze hamar kiderült, hogy egy ilyen fényűző fogás legfeljebb ünnepnapokon vagy 1-2 heti spórolás után vár ránk megint.

A fekete kagylós, tengeri halas vacsora krumplival

    El se tudom képzelni mihez kezdenénk, ha nem egy jó adag Pick szalámival és egyéb hazai csemegével bocsátottak volna utunkra. Még mindig félve őrzött kincs a szalámi, a Tibi csoki, a füstölt hús és a fűszerek. 
Ugyanakkor jó oldala is van, hogy viszonylag kevés alapanyaggal kell boldogulnunk. Egy kis otthoni segítséget követően mára elmondhatjuk, hogy igazi mesterszakácsok lettünk. Már ami a vízzel és liszttel főzést illeti...

 Palacsinta tojás, és tej nélkül

de persze az otthoni fűszerek nélkül jóval egyhangúbbak lennének a "fogások". A körülményekhez képest igyekszünk változatosan étkezni. Habár az otthoni mennyiségek drasztikus csökkenéséhez csak idővel szoktunk hozzá, vagyis csak próbálunk. Azért van néhány "húsmentes-diétás-magas cukortartamú" kedvencünk (amit hazaérve, félévig szinte biztos nem fogunk enni).

Nyuszikaja á la Poci - upgraded verzió

Új értelmet nyert a 'mogyorós-ujjacska' fogalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése