2011. január 22., szombat

Sztereotípiák - elképzelések

Még mielőtt lefestenénk az igazi Norvégiát, felelevenítenénk  Nyugat - Európáról, illetve az úgynevezett jóléti államokról kialakult nézeteket. Hogyan határozható meg ez a korántsem egyértelmű fogalom?
1. A jóléti állam : a polgárok elemi jólétének biztosítására irányuló állami felelősségvállalás. 
2. Olyan állam, amely a népesség nagy tömegének gazdasági és szociális jólétét demokratikus társadalmi berendezkedés mellett biztosítja.
3. A jóléti állam olyan állam, amely előre meghatározott módon, szervezett erővel lép fel annak érdekében, hogy a piaci erők szerepét megváltoztassa.
-      Egyéneknek és családoknak minimális jövedelmet garantál anélkül, hogy figyelembe venné a munkájuk vagy tulajdonuk piaci értékét.
-     Csökkenti a bizonytalan események bekövetkeztének esélyeit, úgy, hogy erősíti az egyének és a családok védekezését bizonyos kockázatokkal szemben.
-      Minden állampolgár számára igyekszik biztosítani a juttatások elérhető legmagasabb szintjét.
Ezen definíciók segítségével többé-kevésbé meghatároztuk a jóléti állam fogalmát. Rátérhetünk Norvégiára, Nyugat - Európa legfejlettebb országára, amelyet a skandináv jóléti államok minta államaként tartanak számon. "Norvégia az utóbbi évtizedben számos alkalommal a legélhetőbb országnak minősült az ENSZ Fejlesztési Programjának rangsorolása szerint (UNDP)." Erről az északi államról sok ilyen és ehhez hasonló jellegű hírt hallhatunk. Érdekességként érdemes megemlíteni az otthoni elképzeléseket is Norvégiáról. Például: kint minden megfizethetetlenül drága, kint minden szép és jó, értsd tisztaság. rend, szervezettség fogad...ezeket a gondolatokat később tisztázzuk még. 
Néhány alapvető információ kiindulásként:
Norvégia lakossága meghaladja a 4,8 millió főt
A lakosság közel 10% -át a bevándorlók teszik ki
Az ország területe 385199 km², amelyet 19 megyére osztottak fel
Norvégia GDP-je kb. 381,766 milliárd dollár, az egy főre jutó GNP 25800 dollár, 2004-ben Norvégia a világ második leggazdagabb államának számított
Hivatalos fizetőeszköze a norvég korona (1 korona = 35 forint)
A foglalkoztatás közel 71%-os, a munkanélküliségi ráta pedig mindössze 1,6%-os 


2 megjegyzés:

  1. Ez a photoshoppal feljavított, nem általunk készített kép, de erről a részről felkerülnek majd az igazi képek is!

    VálaszTörlés