2011. április 30., szombat

UiB - University in Bergen

Egy szemesztert töltök a bergeni egyetem jogi karán, mint Erasmus-ösztöndíjas hallgató. Az UiB egy viszonylag fiatal, ennél fogva modern egyetem, megközelítőleg 14.500 diákkal. Az egyetemet 1946-ban alapították, ugyan a bergeni egyetemi szintű oktatás a XIX. századra vezethető vissza. Az egyetem hat karból áll, melyek a hagyományos diszciplínákat fedik le: bölcsészkar, jogi kar, természettudományi kar, orvosi kar, pszichológiai kar, társadalomtudományi kar. Az egyetemet a  Times Higher Education World University Rankings alapján a világ 135-ik legjobb egyetemének kiáltották ki.

A jogi kar 1980-ban alakult, és az egyetem karai közül a legszebb épülettel büszkélkedhet. A karra közel 2000 diák jár. Az egyetemen a Bolognai -rendszer értelmében három éves alapképzést követően van lehetőség a kétéves master-képzés elvégzésére.

A jogi kar vörös téglás épülete

Jómagam a Legal philosophy és az American law nevezetű kurzust vettem fel. A jogelméleti tárgy oktatása semmiben sem különbözik az otthonitól, eltekintve a segítő diákat. Az amerikai jog oktatása az interaktivitás jegyében történik. Habár azt hallani, hogy a nyugati egyetemeken az órai aktivitás természetesnek számít, nekem ennek ellenkezőjéről kell beszámolnom. Erasmusos diáktársaim nem hívei a tevékeny órai közreműködésnek, ami mögött persze nyelvi akadályok is állhatnak. Mindkét tárgy év végi írásbeli vizsgával zárul. A tárgyakat tömbösítve adják le, ebből következik, hogy elég nagy a szünet a számonkérés és az anyag leadása között. A tárgyak felvételekor nem tudni, hogy az adott kurzus milyen plusz költségekkel jár, mint például a tankönyvek. Legyen elég annyi, hogy az amerikai jog tankönyv több mint 25000 Ft. A jogi kar épülete legalább annyira lenyűgöző belülről, mint kívülről. A  falból kilógó vezeték, a hiányos burkolat mind-mind jellemzi az objektumot. De be kell látnom a többi kar épületéhez képest valóban a legszebb a jogi.

Egyetemi előadó

Az egyetemről röviden ennyit, a vizsgákról és a vizsgáztatásról majd júniusban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése