2011. január 29., szombat

Fantoft - itt a linóleum az úr!

Szóval valahol ott hagytuk abba, hogy leszálltunk a csodás bíbánról. Leszállván ez a látvány fogadott minket, melyhez azt hiszem hozzáfűznivaló nem szükségeltetik...
Természetesen a külső alapján nem illik megítélni a belsőt, legyen szó akár épületről, akár élőlényekről. Mi is igyekeztünk így tenni. A graffitis lifttel felmentünk a 8. emeletre, kísérteties folyosóra értünk. Belépve az objektumba rögtön két otthagyott IKEA zacskóba botlottunk. Miután a bőröndöket is sikerült bevonszolni, csak akkor jutott idő a megdöbbenésre. A naiv, bizakodó hozzáállás végleg elillant, mondhatni szertefoszlott. Azt hittük Nyugatra jöttünk,de szembesülnünk kellett a valósággal. Régóta tudjuk, hogy egy jó fotós vagy inkább a photoshop csodákra képes, és azt is hogy ne higgyünk az interneten található információknak. Ugyanis a lakás köszönő viszonyban sem állt az interneten leírtakkal. A lakás valóban két szobás külön konyhás és külön fürdőszobás volt, de ezen kívül semmi sem stimmelt. A részletes, szobáról, szobára haladó leírást ezen helyen mellőzném, tanúbizonyságul szolgáljanak a valódi állapotokat tükröző képek.
 A fürdőszoba
A konyha
A nappali
 A címben szereplő linóleum ideje is elérkezett, mint látható minden helyiségben ez a burkolat található, most egy kicsit nézzük meg közelebbről ezt a "nemes" anyagot.

 A linóleum minősége

A téma kapcsán érdemes megjegyeznünk nem véletlen, hogy odahaza már elég rég leszoktak a linóleumról.
Néhány apróságot muszáj megemlítsek, például a nappaliban elhelyezett cleaning advice papírkát, ahol arról tájékoztatnak bennünket, hogy a lakást ugyebár jó állapotban és takarítás után vettük át. Lássuk ezeket...
A tisztaság illusztrálására

A jó állapotot nem csak a linóleumos képek mutatják

A poros, ragadós bútorokról élethű képet sajnos nem lehet készíteni, de úgy hiszem ennyi elég is lesz, azzal, hogy amikor szerettem volna kicsit letörölni az egyik polcot egy ott hagyott borotva pengébe botlottam...

Ui.:  folytatjuk a Fantoft Studentboliger-rel


2011. január 25., kedd

A Bybanen

Gondolkoztam, hogy hogyan is lehetne összefoglalni, mi is a "bíbán".  A hivatalos álláspont szerint, a bybanen, vagy gyors vasút lényegében Bergen mozgékony, mobil természetét jeleníti meg, amely a szükségleteknek megfelelően modern és egyben jövő-orientált tömegközlekedés alapja. Minden jármű 32 méter hosszú, és 220 utas szállítására alkalmas, amit az igényeknek megfelelően bővíteni is lehet. Azt hiszem mégis pontosabb megfogalmazás, az hogy, olyan mint a HÉV, csak gyakrabban megy tönkre. Nem csalás, nem ámítás: itt sincs lazacból a kerítés (P. Zs.). Úgy látszik mindegy mennyi pénze van egy országnak, a tömegközlekedés mindig kemény dió. Mindenesetre 5 nap alatt kétszer rohadt le alattunk a szerelvény. Legutóbb mintegy tíz kilométert gyalogoltunk a sínek mellett, mert az egész közlekedés lehalt, a norvégok meg nem annyira realizálták a villamospótló busz intézményét. Ha más nem visz haza, akkor vársz, pont. Nem tudjuk meddig tartott az incidens, de pár órányi várakozás és gyaloglás után pont a kollégium előtt találtuk a galiba okozóját, és nem úgy tűnt, hogy jól haladnának... És addig se előre, se hátra, ha kérdeztük, mire számítsunk, a közmondásos kedvességükkel annyit közöltek: majd egyszer elindulunk.
Összességében megállapítottuk, hogy mindkét problémát seperc alatt oldotta volna meg egy átlagos képességű BKV-alkalmazott, de úgy látszik a norvégok vagy nem rendelkeznek alapszintű problémamegoldó képességgel vagy szeretnek buszmegállókban ülni (amik részint beáznak, de ha nem, akkor alulról telnek meg vízzel - úgy látszik nincs az a jóléti állam, ahol képesek lennének használható buszmegállót építeni). 
Szóval kezdenek borulni az elképzeléseink a "világ legélhetőbb államáról". De erről még sok szó fog esni...



A reklámfotók...

 Egy negyedóra után utánanéztünk: a driftstang azt jelenti, hogy üzemszünet
Többet nem tarottak szükségesnek közölni

A bűnös és a tanácstalannak tűnő tűzoltók...

Update: legutóbb az ultramodern érintőképenyős jegykezelő mondta be az unalmast a bybanen-on :-)

2011. január 24., hétfő

Megérkeztünk

Mikor megérkeztünk a Bergeni reptérre, még mit sem sejtettünk...

Az első norvég akivel találkoztunk (a buszsofőr) nagyon kedves volt velünk, segített ahol tudott, mosolygott ahogy bírt. Ezzel ki is merítettük a norvég nép számunkra fenntartott szeretet-adagját. A többi norvég mogorva. Észreveszik, ha angolul beszélsz, csak nem érdekli őket. Azért egy idő után hajlandóak megszólalni angolul is, merthogy általában tudnak, bár az érthető kiejtésre, artikulációra, meg ilyen csacskaságokra azért nem fordítanak különösebb gondot.
De megérkezésünkkor ezt még nem is sejtettük. El nem hanyagolható méretű csomagjainkkal behaladtunk az egyetem tanulmányi irodájába (vagy mifenébe) és bejelentkeztünk. Adtak egy kulcsot a szobánkhoz, megmutatták a térképen, hogy merre van és illedelmesen elköszöntek. Úgy gondoltuk, ha valamit még tudnunk kellene csak elmondanák. Most már nem követnénk el ezt a hibát. Ezután még két napig vadásztuk a hivatalokat, hogy teszemazt internet-hozzáférést szerezzünk, vagy bejelentkezzünk a nagyszerű számítógépes adminisztrációjukba. Azért jó oldala is volt ennek: már egyáltalán nem tűnik olyan borzasztónak a magyar bürokrácia...

És csak itt kezdődtek a kalandjaink...

A bergeni vasútállomás

holnap: a bíbán!

2011. január 22., szombat

Sztereotípiák - elképzelések

Még mielőtt lefestenénk az igazi Norvégiát, felelevenítenénk  Nyugat - Európáról, illetve az úgynevezett jóléti államokról kialakult nézeteket. Hogyan határozható meg ez a korántsem egyértelmű fogalom?
1. A jóléti állam : a polgárok elemi jólétének biztosítására irányuló állami felelősségvállalás. 
2. Olyan állam, amely a népesség nagy tömegének gazdasági és szociális jólétét demokratikus társadalmi berendezkedés mellett biztosítja.
3. A jóléti állam olyan állam, amely előre meghatározott módon, szervezett erővel lép fel annak érdekében, hogy a piaci erők szerepét megváltoztassa.
-      Egyéneknek és családoknak minimális jövedelmet garantál anélkül, hogy figyelembe venné a munkájuk vagy tulajdonuk piaci értékét.
-     Csökkenti a bizonytalan események bekövetkeztének esélyeit, úgy, hogy erősíti az egyének és a családok védekezését bizonyos kockázatokkal szemben.
-      Minden állampolgár számára igyekszik biztosítani a juttatások elérhető legmagasabb szintjét.
Ezen definíciók segítségével többé-kevésbé meghatároztuk a jóléti állam fogalmát. Rátérhetünk Norvégiára, Nyugat - Európa legfejlettebb országára, amelyet a skandináv jóléti államok minta államaként tartanak számon. "Norvégia az utóbbi évtizedben számos alkalommal a legélhetőbb országnak minősült az ENSZ Fejlesztési Programjának rangsorolása szerint (UNDP)." Erről az északi államról sok ilyen és ehhez hasonló jellegű hírt hallhatunk. Érdekességként érdemes megemlíteni az otthoni elképzeléseket is Norvégiáról. Például: kint minden megfizethetetlenül drága, kint minden szép és jó, értsd tisztaság. rend, szervezettség fogad...ezeket a gondolatokat később tisztázzuk még. 
Néhány alapvető információ kiindulásként:
Norvégia lakossága meghaladja a 4,8 millió főt
A lakosság közel 10% -át a bevándorlók teszik ki
Az ország területe 385199 km², amelyet 19 megyére osztottak fel
Norvégia GDP-je kb. 381,766 milliárd dollár, az egy főre jutó GNP 25800 dollár, 2004-ben Norvégia a világ második leggazdagabb államának számított
Hivatalos fizetőeszköze a norvég korona (1 korona = 35 forint)
A foglalkoztatás közel 71%-os, a munkanélküliségi ráta pedig mindössze 1,6%-os 


Előljáróban

Fél év nagy idő...
Nagyjából ennyit fogunk eltölteni Norvégiában. Erről a fél évről szól ez a blog. Egyrészt azért írjuk, hogy tartsuk a kapcsolatot az otthoniakkal (úgyhogy szabad kommentelni!) másrészt reméljük, hogy a tapasztalatainkkal segíthetünk azoknak akik esetleg később erre vetődnének. Ezt a fél évet Bergen városában töltjük, tanulással, munkával, kikapcsolódással. Reméljük tartalmas, tanulságos, talán szórakoztató lesz ez a virtuális naplónk minden kedves ismerős és ismeretlen olvasónknak.